top of page

BIOGRAFIE

Het Van Amsterdam Duo (VAD) is al ruim 10 jaar een begrip en weet steeds jong en oud te raken. Broer en zus, Vincent en Jeanine van Amsterdam, zijn perfect op elkaar ingespeeld; laat je meevoeren door mooie samenklanken en spannend gekozen repertoire. Op hun repertoire staan klassieke werken van onder andere Bach en Vivaldi, naast meer hedendaagse componisten zoals Kusjakow en Piazzolla. In de laatste jaren zoekt het Van Amsterdam Duo de samenwerking met Nederlandse componisten. Het Duo wil, naast het spelen van geweldige klassieke muziek, ook componisten aansporen om de klassiekers van morgen te schrijven voor deze succesvolle combinatie. Dit resulteerde in een aantal werken zoals 'Lente/Festina' van Bram Kortekaas (2013), Message to Rodion van Frank van Gompel (2014) en 'Four Landscapes' van Bernard van Beurden (2015).

In 2011 is hun eerste CD onder de naam “A Flight Beyond The Time” uitgebracht. In april 2016 brachten zij een Russische CD uit onder het label 7 Mountain Records genaamd “Chanson Russe”.

 

///Barok of modern, het Van Amsterdam Duo deinst

nergens voor terug///

Prijswinnaars

Het Duo won diverse concoursen in binnen- en buitenland. Op het Nationaal Accordeon Concours in 2005, 2006 en 2009 behaalden het Van Amsterdam Duo resp. de 1e, 2e en 1e prijs. In 2009 waren Vincent en Jeanine laureaat op het Prinses Christina Concours. Tijdens het Coupe Mondiale 2010 in Kroatië behaalde het Van Amsterdam Duo in de Kamermuziekklasse de 3e prijs, en in 2012 de 1e prijs op het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal.

Het Duo heeft concerten gegeven door heel Nederland, van Oostwold tot Hellevoetsluis en van Alkmaar tot Maastricht. Daarnaast is het Van Amsterdam Duo ook vaak te zien op festivals, waaronder op de Uitmarkt, Grachtenfestival, IKFU, NJO muziekzomer, en het Emmy Verhey Festival. Ook in het buitenland heeft het duo zich veelvuldig gepresenteerd, met een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China.

MD-VanAmsterdam-0035916.jpg

Jeanine van Amsterdam (1992) is als violiste actief in de kamermuziek, het orkest en als solist.

In 2016 won zij het proefspel 2e viool tutti bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar zij vanaf seizoen 2016|2017 speelt. Jeanine treedt daarnaast vaak op in kamermuziekverband. Zij vormt sinds 2004 het Van Amsterdam Duo (VAD) met haar broer Vincent van Amsterdam (accordeon). Hiermee heeft ze 2 cd’s opgenomen: Flight Beyond the Time (2011) en Chanson Russe (2016). Met dit duo heeft ze op diverse podia door heel Nederland gespeeld; en op verschillende festivals; en ook in het buitenland in Oostenrijk, Kroatië, Servië en China.

 

Jeanine werd in 2010 toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt, waar zij in 2014 succesvol haar Bachelor studie afrondde. Aansluitend is zij toegelaten tot de Masteropleiding bij Vera Beths aan hetzelfde instituut, waar zij in juni 2016 met een 9 afstudeerde. In 2015 heeft zij de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch Orkest afgerond.

Jeanine is haar vioolstudie begonnen bij M. de Gorter en A. Veerling, in 2007 is zij toegelaten tot de Talentenklas en Vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Coosje Wijzenbeek. Zij speelde daar ook bij de ‘Fancy Fiddlers’.

 

Daarnaast heeft Jeanine vele concerten gegeven met het ‘Engadin Kwartet’ en was ze projectmatig actief als speler in het strijkorkest Ciconia Consort en het Wings Ensemble. Jeanine heeft diverse orkestprojecten gedaan met het Nationaal Jeugd Orkest, waar zij ook een aantal keer concertmeester was. In 2015 speelde zij als solist met het Noord-Hollands Promenade Orkest o.l.v. P. Stam.  

Jeanine heeft een strijkstok in bruikleen van het NMF, een Ch.J. Collin-Mezin, (±1910). Jeanine bespeelt een viool uit de werkplaats van J.B. Vuillaume, Parijs (±1870, eigen bezit).

 

  

Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg en Vincent is regelmatig op radio en tv te horen geweest. Tevens is Vincent laureaat van diverse (inter)nationale concoursen. Vanaf 2018 is hij docent aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

  

Vincent is zijn accordeonstudie begonnen bij zijn vader, accordeonist en docent Evert van Amsterdam, en heeft in de loop der jaren van vele vooraanstaande accordeonisten les gehad. Tijdens zijn Bachelorstudie kreeg hij les van Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen. In zijn Masteropleiding volgde Vincent tevens lessen aan de Hochschule fur Musik in Würzburg bij Prof. S. Hussong (D), daarnaast ging hij op uitwisseling naar Moskou en kreeg hij hoofdvaklessen bij Prof. W. Semionow aan het Gnessin Academy of Music.

 

Vincent‘s repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook heeft Vincent contact gezocht met diverse Nederlandse componisten wat resulteerde in meerdere wereldpremières.

  

Vincent heeft vele concerten gegeven en tournees gehad in het binnen- en buitenland. Hij speelt ook veel kamermuziek, o.a met het Van Amsterdam Duo waarmee hij ook twee cd’s heeft gemaakt. Als solist heeft Vincent in 2014 de cd “Classical Accordion’’ gepresenteerd en zijn tweede solo cd is gebaseerd op zijn Dutch Classical Talent programma “Red, Dark and Blue” (2017). In de zomer van 2019 zal Vincent op het label Odradek als eerste Nederlandse accordeonist een cd uitbrengen met de gehele Goldberg Variaties van J.S. Bach. Daarnaast heeft Vincent het voorrecht gehad om met enkele (jeugd)orkesten te soleren, waaronder in 2019 met het Nederlands Kamerorkest.

MD-VanAmsterdam-0035881.jpg
bottom of page